Få hunden til at stoppe med at gø

Har du en hund der gør fuldstændig vanvittigt? Uden helt at kunne finde årsagen til problemet? Så læs med her, måske vi kan hjælpe dig.

Hvorfor gør hunde?

At gø er faktisk en meget vigtig del af hundens adfærd. Det er et signal fra hunden og en helt almindelig måde at reagere på. Hvis du forbyder hunden at gø, er det lidt som at bede mennesker om ikke at bede om hjælp, hvis de er i en situation hvor de føler fare.

For det er alt hunden gør. Forsøger at advare mod fare.

Når hunden gør er det mest af alt en følelse af ‘noget er galt’. Derfor bør du selvfølgelig også tage det til dig, og finde ud af OM der rent faktisk er fare på færde.

Forsvarsmekanismerne er en del af hundens DNA. Derfor skal du aldrig straffe din hund, hvis den reagere på et bank på døren eller en dørklokke.
Men, du skal kun lige rose for det første gø. Ikke for at blive ved.
Det er fint hunden lige giver lyd fra sig, men den skal ikke blive ved med at gø uhæmmet.

Hvordan undgår du unødig gøen i hjemmet?

Det første du skal gøre er, at fastslå årsagen til det ekstreme gøeri. Der kan være rigtig mange årsager til at hunde gør meget. Nogle af de mest udbredte tæller angst, frygt, manglende opmærksomhed, overdreven glæde eller for lavt aktivitetsniveau.

Måske gør din hund, fordi den er bange for noget. Derfor er det enormt vigtigt, at man allerede fra hvalpestadiet, sørger for at vænne sin hund til mange forskellige lyde. Desuden er det vigtigt at lade sin hvalp snakke med mange forskellige mennesker, både børn, voksne, mænd med hatte, kvinder med paraplyer og meget andet. Det vil styrke dens mentale styrke senere hen i livet.

Der findes en gammel myte, der siger at man kan nedtone hundens vagtinstinkt ved at straffe den. Det er hverken sandt, eller i orden. Det er som sagt, en HELT NATURLIG del af hundens adfærd. Du skal i stedet guide hunden, og vise den hvem lederen er – og at DU nok skal sørge for at beskytte jer.

Du skal lære din hund at skelne mellem lydene. Hunden skal lære at aflæse, om fodtrin foran huset eller lyde fra gaden er truende mod familien. Hvis der ikke er behov for et ‘faresignal’, skal du ignorere hunden. Ros den til skyerne, så snart den tier stille.

Hvis hunden piber, hyler eller gør – er det vigtigt at bruge de rette taktikker, for at undgå den uønskede adfærd.
Desværre begår mange hundejere den samme fejl. Og de gør det kun af et godt hjerte.

Du kender måske selv situationen.

I skal ud af døren, og der sidder han så.

Med store våde øjne.

Han kigger på dig, som om du har tænkt dig at forlade ham for evigt.

Måske hyler han så snart I har lukket døren bag jer.

Du får ondt af ham. Det er da også synd, ikke?

Mange hundejere giver deres hund en godbid eller lign. når de forlader hjemmet.
De tænker at det afleder hundens opmærksomhed. Men i virkeligheden føler hunden bare, at han bliver belønnet, for hans ængstelige adfærd. Og så fortsætter han.

Det resulterer kun i ENDNU mere larm, når du så forlader hjemmet næste gang.

Du skal ALDRIG straffe hunden når den gør. Forsøg i stedet at bruge en anden kommando, der lede tankerne på noget andet fx ‘dæk’ eller lær hunden en ‘ti stille’ kommando.

Når hunden skal være alene hjemme

Når du skal forlade din hund alene hjemme, skal du sørge for den er luftet godt inden. Sørg for den får brugt masser af energi, så den ikke har kræfter tilbage til at gø.

Du kan også benytte dig af en forstøver, og sprøjte lidt vand på hunden, hvis den gør ekstremt. Men det er vigtigt at påpege, at denne metode kun er tilrådelig, med frygtløse og aktive hunde.
Har du en lidt mere sky og tilbageholden hund, bør du ikke bruge denne metode, da det blot kan gøre din hund endnu mere usikker. Og måske vil den endda gå helt i panik, hver gang du tænder vandhanen. Det er vi ikke interesseret i.

Hundens omgivelser i hjemmet

Det er vigtigt at organisere et sted din hund kan være, når den er alene hjemme. Luk den aldrig inde i små mørke rum, og undgå også at lukke hunden inde i et bur hele dagen. Du vil heller ikke selv sidde spærret inde på 1 kvadratmeter i 8 timer, vel?

Når du går fra hunden, kan du efterlade noget der dufter af dig. Det kan hjælpe mange hunde med lidt tryghed i løbet af dagen.

Du kan også tænde radio eller tv, så hunden ikke føler sig så alene. Faktisk findes der mange TV shows og radioprogrammer specielt til hunde. Søg bare på Youtube.

Og selvfølgelig kan du sørge for at alt hundens yndlingslegetøj er til rådighed for den.
Hvis hunden har et reb-legetøj kan du fx dyppe det i kyllingbullion og smide det i fryseren. Det kan din hund bruge lang tid på at gnave i.

Held & lykke med din hund – og husk at afstraffelse aldrig er vejen frem. Hunden reagerer helt normalt, du skal blot lære den at navigere i dens følelser.

Previous Post
Next Post